OLJE SIBIRSKE CEDRE

Cedrino olje, ki ga pridobivajo iz cedrinega oreška, je dober dodatek k otroški, dietetični in prehrani športnikov (dodatek k juham, kašam, solatam in drugo), hkrati pa tudi učinkovito terapevtično sredstvo za zdravljenje cele vrste obolenj. Olje, pridobljeno iz cedrinega oreška, vsebuje koncentrirano količino vitamine A, B1, B2, B3 (PP), B6, D, E, F. Na primer, glede vsebnosti vitamina E (tokoferol) – njegovo pomanjkanje pripelje do napak pri prebavi in ateroskleroze – je v cedrinem olju vsebnost tokoferola za 5-krat večja kot v olivnem olju. Vsebost vitamina F, ki vsebuje nezamenljive maščobne kisline kot sta linolinska in lanolinska maščobna kislina, ki se ne sintetizirata v človeškem organizmu, je v cedrinem orešku za trikrat višja kot v preparatih, pripravljenih na osnovi ribje masti. Cedrino olje, kot naraven proizvod, za razliko od veliko drugih zdravil in vitaminskih pripravkov nima stranskih učinkov, ne povzroča alergijskih in ostalih podobnih reakcij.

Koristnost cedrinega olja je močno odvisna od načina pridobivanja. Edini alternativni način pridobivanja cedrinega masla je stiskanje jedrca cedrinih oreškov pri nizki temperaturi. Ta način ni preveč produktiven, pomaga pa ohraniti celotno bogastvo hranilnih lastnosti. S hladnim stiskanjem je količina pridobljenega olja veliko manjša kot pri zgoraj opisanih načinih pridobivanja, zato je cedrino olje izredno drag proizvod.